Kako se deve štite od predatora?

Becks/Flickr/CC-BY-2.0

Deve se štite od grabežljivaca izbacujući svoj želučani sadržaj pomiješan sa slinom na način projektila. Ova praksa se obično naziva pljuvanjem. Prema Zoološkom vrtu u San Diegu, kada deve pljuju, to ima za cilj zaprepastiti i odvratiti potencijalne grabežljivce.



Kad se deva sprema povratiti, njezini se obrazi napune i izboče. Deva može pljunuti do 37 metara. Sadržaj želuca također sadrži razne plinove koji stvaraju izrazito neugodan miris. Kad su deve uplašene ili na oprezu, uši su im isturene naprijed. Najčešći grabežljivac deve je vuk. Poznato je da vukovi napadaju deve na vodenim rupama. Poznato je da su divlje deve nježne životinje koje reagiraju samo kada su isprovocirane.

Deve su društvene životinje koje žive u krdima s jednim dominantnim mužjakom. Veći dio dana provode jedući i spavaju cijelu noć. Deve jedu kratku travu, trnje, slane biljke i ribu. Suprotno uvriježenom mišljenju, deve zapravo pohranjuju mast za razliku od vode u svojim grbama i mogu izdržati nekoliko mjeseci bez jela. Oni, međutim, troše velike količine vode. Jedna deva može potrošiti do 32 galona vode u jednoj sesiji pijenja.

Baktrijske deve imaju dvije grbe, a arapske deve imaju jednu grbu. Baktrijske deve još uvijek obitavaju u pustinjama srednje i istočne Azije, dok su arapske deve pripitomljene.